Etätyöskentely Aasiassa

On unelmatilanne, jos voit yhdistää työnteon ja matkustamisen. Meille eurooppalaisille Kaakkois-Aasia on siihen kaikista sopivin kohde. Pimeimpinä aikoina Suomessa et välttämättä edes näe päivänvaloa ollenkaan vaan vietät sen pienenkin hetken toimistossa istuen. Aasiassa tilanne on toinen, ja voit parhaimman ajan päivästä viettää perheen kanssa tai harrastusten parissa ennen varsinaisen työpäivän alkua. 

Alle olemme keränneet hyväksi todettuja vinkkejä, joita voit hyödyntää, kun valitset matkakohdetta. Lisäksi kerromme, mitä asioita yleisesti kannattaa ottaa huomioon, kun etätyöskentelet Aasiassa. 

1. Internet

Valitettavasti kaikkialla ei ole saatavilla hyvää internetyhteyttä. Kannattaakin siis jo etukäteen keskustella paikallisten yrittäjien ja matkailijoiden kanssa paikan haasteista ja mahdollisuuksista. Facebook-ryhmät tai muut matkustusfoorumit toimivat hyvänä alustana, joiden avulla verkostoitumisen voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa.

Kartoita ensin tarpeesi työnteolle ja sille, kuinka hyvän yhteyden tarvitset. Soitatko paljon videopuheluita vai kommunikoitko pääasiassa sähköpostien kautta? Tarvitsetko pääsyn tiedostoihin tai palveluihin, jotka sijaitsevat palomuurien takana? Mikäli näin on, kannattaa VPN ladata jo ennen matkaa ja varmistaa sen toimivuus. Huomioi että tämä vaatii jo astetta paremman internetyhteyden.

Jos matkustat isoihin kaupunkeihin, ei tarvitse olla huolissaan internetistä, mutta jos matkustat saarikohteisiin, joudut todennäköisesti pysymään hyvän infrastruktuurin alueella, ja syrjäisemmät kohteet saavat jäädä viikonloppumatkoiksi. Valokuituyhteydet ovat suosittuja Aasiassa, joten suuntaa sinne ja vahvista hyvä yhteys ostamalla lisäksi mobiiliverkkoyhteys. Ainakaan nämä kolme kaupunkia Aasiassa eivät jätä sinua latailemaan: Ho Chi Minh, Cebu ja Chiang Mai. Oma suosikkimme tähän mennessä on ollut Bali. Ei liian iso, mutta internet toimii silti lähes joka paikassa hyvin.

2. Tekniikka

Hanki puhelin, johon saa kaksi SIM-korttia, mikäli sinut on pystyttävä tavoittamaan omasta puhelinnumerostasi. Usein voit ostaa paikallisen liittymän jo lentokentän kioskista. Varapuhelin ei ole huono vaihtoehto erityisesti silloin, jos matkustaa aktiivisten pienten lasten kanssa. Lisäakku on myös kätevä, sillä tulee tilanteita, jolloin nettiyhteys on kunnossa mutta latauspisteitä ei ole saatavilla. 

Varmista, että sinulla on mukana hyvä näppäimistö, hiiri ja oikeat kaapelit, joilla voi olla yhteydessä muihin laitteisiin. Näillä eväillä voit joko työskennellä riippukeinuissa tai toimistoissa hyvän työpöydän ääressä. Älä unohda hyvää työasentoa: se pitää selkärangan ja ranteet terveinä.

Tarkista sähköpistokkeet, joita käytetään kohdemaissa, ja osta niihin tarvittavat adapterit. Yksi monikäyttöinen adapteri on hyvä olla aina mukana läppärilaukussa. Tämän voi myös hommata kohdemaahan saapuessa. 

Selvitä paikalliset elektroniikkaliikkeet ja korjaamot etukäteen, sillä laitteilla on tapana rikkoutua kaikista kriittisimmillä hetkillä. Jostain syystä myös +30 kohteissa olemme kohdanneet paljon enemmän ongelmia tekniikan toimivuuden kanssa. Vaikka Kaakkois-Aasia ei olekaan suuri Mac-laitteiden kuluttaja, olemme löytäneet paikalliset teknikot huoltamaan laitteemme. Esimerkiksi Balilla co-working-toimiston seinällä oli nimi ja puhelinnumero Mac-tietokoneiden korjaajalle. Se osoittautuikin meille myöhemmin matkan aikana tarpeelliseksi. 

3. Työyhteisöt

Samanhenkisen yhteisön löytäminen on tärkeää etenkin jos matkustaa yksin tai on työssä, joka vaatii vähänkin vuorovaikutusta. Verkostoidu paikallisten työyhteisöjen kanssa ja osallistu heidän tapahtumiinsa. Parasta on, kun tapaat ihmisiä ympäri maailmaa eri aloilta. Heiltä voi oppia todella paljon sekä saada uusia ystäviä, yhteistyökumppaneita tai jopa asiakkaita. Jos olet introvertti, uskalla haastaa itsesi ja mennä epämukavuusalueellesi. Siitä on paljon hyötyä.

4. Työtunnit, aikavyöhykkeet ja työelämän tasapaino

Eri aikavyöhykkeet ovat mahdollisuus ja myös haaste. Tiedosta aikaerot ja suunnittele päiväsi sen mukaan. Aseta kalenteriin ja muihin käyttämiisi ohjelmiin molemmat aikavyöhykkeet, jotta pysyt varmasti ajan tasalla sovituista menoista niin kotimaassa kuin työskentelymaassa. Luo itsellesi rutiinit, vaikka ne kuulostavat tylsiltä. Ne auttavat sinua pysymään aktiivisena. Keskustele ihmisten kanssa, joiden kanssa työskentelet eri aikavyöhykkeellä, ja kerro heille, koska pidät tauot tai mikä on paras aika tapaamiselle.

Meditaatio tauko töiden välissä
Meditaatio tauko työnohessa

Jos työskentelet eurooppalaisten yhteistyökumppaneiden, asiakkaiden tai työntekijöiden kanssa, työnteko painottuu ilta-aikaan. En suosittele nukkumaanmenoa heti töiden jälkeen. Odota sen sijaan hetki ja nollaa ajatuksesi soittamalla vanhemmillesi tai kavereillesi, lue kirjaa, kuuntele musiikkia, meditoi, katsele tähtiä tai kuuntele luonnon ääniä.

Onko sinulla vinkkejä etätyöskentelyyn Aasiassa?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.