Koronavirus karanteeni päivä 73

Olemme olleet karanteenissa nyt 73 vuorokautta. Siitä on yli 3kk kun ostimme menolipun Filippiineille. Vertailun vuoksi esimerkiksi Wuhanin karanteeni kesti 75 päivää. Pari viikkoa sitten meidän alueen karanteeni Enhanced community quarantine (ECQ) muuttui General community quarantineksi (GCQ), joka tarkoittaa hieman kevyempää karanteenia ainakin paperilla. Todellisuudessa melkein kaikki on samaa. Ainoastaan saaren asukkailla on nyt oikeus palata takaisin kotiinsa, jos he olivat jääneet jumiin jonnekin muualle. Heidän mukanansa tulikin muutama positiivinen koronavirustapaus, sillä saarelle saapui isoja määriä ihmisiä Manilasta ja Cebusta, jotka ovat viruksen keskittymiä Filippiineillä tällä hetkellä.    

koronavirus karanateeni shoppailua
Ruokaostoksille menossa Bohol Bee Farmille

Ensimmäisten positiivisten tapausten jälkeen joitakin toimia taas vahvistettiin. Tarkastuspisteillä kaikkien on tultava pois kulkuvälineestään ja astuttava desinfioivalle matolle, jonka jälkeen kuumeen mittaa pleksin takana oleva hoitohenkilökunta. Matkan jatkuessa auto vielä puhdistetaan kemikaaleilla. Tällä hetkellä useat tarkistuspisteet ovat enemmän miehitetty hoitohenkilökunnalla kuin armeijan väellä. On mukavampi pysähtyä tarkastuspisteelle, kun odottamassa eivät ole raskaasti aseistetut miehet.

Koronavirus karanteeni päivä 73
Tarkastuspiste Panglaossa

Lapset saavat liikkua talon ulkopuolelle kahdesti viikossa, mutta ainoastaan ulkotiloissa. He eivät siis saa käydä esimerkiksi kaupassa tai muissa julkisissa sisätiloissa. Nautimme todella ensimmäisestä rantaretkestä Meribelin kanssa 2 kuukauden tauon jälkeen. Sitä riemua, kun Meribel sai juosta ja uida vedessä! Jostain syystä meidän alueen johtaja halusi kuitenkin vaihtaa kaikkien asukkaiden karanteenipassit, ja tässä uudessa järjestelyssä Robert ei enää saanut passia, sillä yhdellä taloudella saa olla vain yksi passi. Voimme siis jatkossa käydä vain lähirannalla, sillä turvapisteistä ei pääse läpi ilman, että jokaisella on oma passi.

Lapsi keinumassa South Palms resortin rannalla.
South Palmsin luksuslomakeskus tyhjillään

Muutamat kaupat saivat aueta, kun karanteenia löystettiin. Yksi näistä oli tavaratalo, joka myy myös leluja. Unohdimme hetkeksi minimalistisen ajattelutavan ja vietimme kaupassa tunnin valiten Meribelille uusia leikkikaluja. Tunsimme todella huonoa omatuntoa siitä, ettei hän pääse liikkumaan minnekään tai leikkimään kavereiden kanssa vapaasti. Mukaan lähti muun muassa pehmolelu, värityskirja, uudet kynät ja paperia, uimalasit ja kellukkeet, rakennuspalikat, tarroja, Turtles-teltta sekä kaksi kirjaa. Joka aamu annoimme yhden uuden yllätyslelun, ja se hetki tuntui meille jokaiselle joululta. 

Meribel ei vielä ymmärrä tilannetta, mutta on hyvin perillä siitä, että aikuiset eivät liiku ilman kasvosuojainta ja että käsiä pestään jatkuvasti. Tavallaan olen onnellinen, että hän on vielä niin pieni eikä ymmärrä tätä kaikkea, mutta toisaalta en usko, että tämä virus jää viimeiseksi. Lisäksi tämä tilanne on varmasti jo nyt jättänyt häneen jälkensä. Miten hän reagoi siihen, jos yhtäkkiä lähdemme usean päivän kotimatkalle täältä hänen oltuaan 3 kuukautta neljän seinän sisällä ja tavaten vain max. 10 eri aikuista koko sen aikana?

Manilan lentokentän koronavirus tarkastuspiste
Manilan lentokentän ulkopuolella olevan tarkastuspisteen jono

Tällä hetkellä odotamme kuun loppua, jolloin karanteenin pitäisi päättyä. Huhut pidentämisestä vellovat kuitenkin kaikkialla, emmekä ole vielä tehneet päätöksiä, lähdemmekö yrittämään kohti kotia, jos karanteeni jatkuu. On tiedossa, että se ei tule olemaan helppoa, sillä lentoja perutaan jatkuvasti eivätkä aikataulut ole sujuvia. Kentällä joutuu helposti viettämään öitä tai jonottamaan tarkastuspisteillä pitkiä aikoja. Lentoja tulisi olemaan useita. Villamme on upea, ja onhan meillä täällä mukava olla. Olemmeko valmiita lähtemään kotiin, ja miten se sujuisi Meribelin kanssa? Mitä jos vapaasukelluskoulut aukeavat ja kisat järjestetään? Pitäisikö meidän sittenkin vielä jäädä? Sitä vartenhan tänne alun perin tultiin.

2 Comments

    1. Filippiineillä on noin 500 tapausta päivittäin. Rehellisesti sanottuna uskon että tapauksia on huomattavasti enemmän ja ollut jo pitkään sillä testit tänne rantautuivat todella myöhään. Esimerkiksi meidän saarelle Boholille ihan vasta muutama viikko sitten ja niitä käytetään todella harkiten ja testattujen määrä on todella alhainen suhteessa väkilukuun. Saa nähdä miten tilanne etenee… Karanteenia täällä jatkettiin 15.6 asti.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.