Vapaasukellus – laji jossa pidätät hengitystä

Vapaasukellus on laji, missä sukelletaan veden alle pidättäen hengitystä. Se on kaikista paras tapa olla vuorovaikutuksessa meren ja sen pinnan alaisen elämän kanssa, samalla keskittyen oman kehon ja mielen rauhoittamiseen syvyyksissä. Kun sukeltaa syvälle, tulee olla erittäin rentoutuneena, jotta säästää pienimmänkin hapen ja pystyy sopeutumaan paineeseen. Vapaasukellus on erittäin meditoiva kokemus. Tunne tulla yhdeksi veden kanssa onnistuneessa sukelluksessa on todella voimauttavaa.

vapaasukellus filippiineillä
Panglao, Bohol

Innostuimme vapaasukelluksesta vuonna 2017, kun olimme saarihyppelyllä Filippiineillä. Coron-saarella näimme koukuttavan videomainoksen vapaasukelluksesta ja saimmekin mahdollisuuden kokeilla sitä heti viikon jälkeen Moalboalissa. Korvanpaineen tasoituksen opetteleminen samalla kun veti itseään köyttä pitkin syvemmälle sardiinien ympäröimänä oli uskomaton kokemus. Aloittelijoiden syvyysrajoitus oli 16 metriä, eikä se tyydyttänyt Robertin uteliaisuutta. Robert aloitti treenaamisen heti kun palasimme takaisin Viroon, ja pian sen jälkeen hän alkoikin kilpailla lajissa huomattuamme hänellä olevan lahjoja siihen.

vapaasukelluskurssi moalboalissa
Meidän ensimmäinen vapaasukelluskurssi, Moalboal 2017

Monet meistä asuvat kaupungeissa, joista puuttuu vehreys ja vesistö ja joissa on liian vähän asuintilaa. Olisi hyvä hidastaa sekä ottaa rennommin ja mennä luonnon ääreen niin paljon kuin mahdollista eikä erkaantua siitä. Vapaasukelluksessa saavuttaa monia tunteita: se lisää itseluottamusta, auttaa ylittämään epämukavuusrajat sekä alentaa ahdistusta ja stressiä. Se antaa myös kiireellisen mielen hengittää ja hidastaa ympärillä olevaa maailmaa hetkeksi. Missään ei saa aikaa kulumaan hitaammin kuin vaikeimmissa hetkissä staattisen hengenpidätyksen treeneissä altaalla.

pari vapaasukeltamassa
Fun Dive Filippiineillä

Pinnalla kehomme on sopeutunut yhden baarin ilmanpaineeseen, kun taas 10 metrin syvyydessä paine on tuplat ja keuhkojen koko on pienentynyt puoleen. 20 metrin syvyyksissä sukeltajalla ei ole enää happea keuhkoissa kelluakseen, ja sen jälkeen sukeltaja alkaa uppoamaan syvyyksiin – tapahtuu niin kutsuttu vapaapudotus. Se vapauden ja painottomuuden tunne, kun etsii rauhaa äärimmäisessä hiljaisuudessa, on todella koukuttavaa. Niin on myös paineen alla oleminen ja hengittämisen pehmeys sukelluksen jälkeen.  

vapaasukellustreenit filippiineillä
Blue Freedom Apnean sukellustreenit

Vaikka vapaasukellus on extreme-laji pitkän hengen pidätyksen sekä lajin ympäristön takia, on se paljon turvallisempaa miltä se kuulostaa. Pelastus ja turvatoimet ovat kuitenkin tärkein osa varsinkin aloittelijakurssilla. Pelastustoimet opetellaan tarkkaan ja vielä harjoitellaan vedessä kurssin aikana. Pääsääntö on että ilman kaveria ei sukelleta tai harjoitella vapaasukellusta. Oli treenit sitten uima-altaaassa tai avovedessä. Treenikaverin tai kisoissa turvasukeltajan tehtävä on seurata suoritusta ja auttaa tarvittaessa pintaan ja toimia pelastus protokollan mukaan jos jokin menee pieleen. Syvyyssukelluksessa sukeltaja on aina kiinnitettynä sukkelusköyteen jotta merivirta ei aiheuta vaaratilannetta ja hätätilanteessa sukeltaja voidaan vetää ylös.

Freedive Gilillä harjoittelin pelastamista suomalaisen ohjaajan Severin kanssa

Vapaasukelluksen yhteisöt missä tahansa maailmaa ovat yksi iso perhe. Samaistumme helposti saman lajin harrastajiin ja heidän vapaaseen elämäntyyliinsä, jossa arvostetaan luontoa, joogaa ja meditaatiota. Leirit ja kokoontumiset ovat täynnä jakamista ja oppimista sekä tervettä kilpailuhenkeä.

deep week leiri Balilla
Deep Week leiri Balilla 2019

Tämän hetkinen matkustamisemme painottuu kohteisiin, joissa voi vapaasukeltaa. Se ei meitä haittaa, sillä suurimmassa osassa näitä paikkoja löytyy rauhallinen ympäristö, hyviä joogatunteja ja lukuisia kasvisruokavaihtoehtoja. Tällä hetkellä vapaasukellamme Filippiineillä, mutta tämän lisäksi olemme nauttineet vapaasukelluksesta Kyproksella, Balilla ja Gili-saarilla Indonesiassa ja jopa Viron ja Suomen järvissä. 

Oletko kokeillut vapaasukellusta? Oletko löytänyt uuden harrastuksen matkustamisen lomassa?

2 Comments

    1. Kiitos Mikko kommentista ja kysymyksistä! Kiehtovaa on ehkä eniten se mihin ihmiskeho pystyy, en itse ollut tietoinen sukellusrefeleksistä ja että sitä voi kehittää. Olen itse myös aina snorklannut ja vapaasukellus on tuonut siihen hieman paremman ja syvemmän kosketuksen. Hengityksen pidätys riippuu kuinka paljon olet sitä treenannut ja vahvistanut. Itse ensimmäisellä kerralla ohjaajan kanssa pidätin hengitystä 2 min ja 30 sekunttia – en olisi ikinä uskonut sen olevan mahdollista. Robert taas on pystynyt jo 7 minuuttiin, mutta toki treenaa ja kilpailee kyseisessä lajissa. Maailmanennätys on yli 11 minuuttia. Nämä tulokset siis staattisessa apneassa, jossa ollaan liikkumatta veden alla. Meressä sukeltaessa aika on pienempi sillä kulutat happea enemmän liikkeessä, mutta silti henkilökohtainen riippuen omasta tasosta ja minkälaisesta sukelluksesta on kyse. Kokeile ehdottomasti jos tulee tilaisuus vastaan, kurssit ovat todella mielenkiintoisia ihan jo teoriankin kannalta 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.